Connecticut

Tänkte berätta lite om Connecticut! Det är den 29nde populäraste staten med 3,4 miljoner invånare, men till storleken ligger den på 48onde plats. Bara Rhode Island och Delaware är mindre. Connecticut är ungefär lika stort som Uppland. Det är väldigt mycket skog här och till och med quartermynten härifrån har bilder på träd.

Högsta punkten är Bear Mountain och den längsta floden - Connecticut River - flyter från Long Islandsundet och igenom staten. Fast det är en så liten stad så är klimatet olika i syd och norr. I syd är det väldigt platt medan det i norr finns berg.

Huvudstaden är Hartford, döpt efter holländarna som först koloniserade sig i Connecticut innan engelsmännen tog över. Hartford ligger nästan i mitten av staten, lite mera norrut, och ligger på samma breddgrad som Rom. Jag hade alltid trott att det skulle vara ungefärsom Sverige eftersom det ligger i norra USA, men Sverige ligger i höjd med norra Kanada och södra Grönland - inte konstigt att folk tror att vi har isbjörnar på gatorna!

Namnet Connecticut kommer från Mohikanordet quinnitkqut som betyder place of long tidal river. Smeknamnet är Constitution State eftersom Connecticut hade en av de första skrivna konstitutionerna av sitt slag. Förkortningen är CT. Det vanligste ordet man använder för någon som är född i Connecticut är Connecticuter, Conecticotian, Connecticutensian, Nutmegger och Yankee. Yankee var ju nordamerikanerna i civil war och Connecticuts statssång är Yankke Doodle. Exempel på Connecticuter är George W. Bush, Vincent Cusano och Charles Goodyear.

Connecticut är väldigt tätbefolkat eftersom det är nära till Både New York City och Boston. Östra Connecticut associeras ofta till Boston medan södra och västra associeras till New York. De fem största ursprungen är italienare, irländare, engelsmän, tyskar och fransmän.

När det gäller baseball här hejar de flesta på New York Yankees, New York Mets eller Boston Red Sox. I min familj är det Yankees som gäller så det var ju tur att jag klädde min hund från Build-a-bear i Yankeekläder! I basket är Boston Celtics störst. I andra sporter är det inget lag som riktigt dominerar.

Connecticut är nog mest känt för Yale University som ligger i New Haven i södra Connecticut. Annars kommer bland annat snabbmatkedjan Subway och TV-serien Gilmore Girls härifrån. Stars Hollow, där den utspelar sig, ligger 40-50 minuter härifrån så det kanske blir en utflykt dit någon dag, även om det mesta är inspelat i Hartford.


Kommentarer
Postat av: mamma

Kul med fakta! Ja det var tur med ditt Yankeegossedjur...

Jaa, om vi ligger på samma breddgrad som Grönland förstår jag att de tror att vi har isbjörnar... ;O)

Är så trött, öppnar idag, sovit alldelese för lite.

Ha en bra dag, kram mamma

...som ska på engelskakurs ikväll också ;O(

2009-02-12 @ 06:27:24
Postat av: Johan

I lift my hat off and says:Thanks for your lesson! Intressant! Verkar vara en trevlig stat.

Spelade inte Larry Bird i Celtics? Han var iaf en cool kille! Vad heter fotbollslaget? okej då-Soccerlaget....Har du träffat storpojken än?



Hälsa alla från Swiiidän.....

2009-02-12 @ 08:36:29
Postat av: Amanda

Du måste ju se Gilmore Girls innan du åker dit ;)

Postat av: Anonym

Spännande läsning, kul att få veta lite mer om C. En fråga: vilka är Vincent Cusano och Charles Goodyear. Den andra...äger han en däckfirma?



2009-02-12 @ 20:38:14
Postat av: matilda

Oj, vad duktig du varit som tagit reda på allt det där. Jag hade inte en aning om vissa saker :)

2009-02-12 @ 22:21:25
URL: http://mmmatilda.blogg.se/
Postat av: Peter

Det verkar som du kommit helt rätt, Amanda. Äntligen! Hänger dock inte med riktigt med alla namn i familjen etc. Kan du inte förklara vilka de är, hur gamla de är etc?

Cheers!

2009-02-13 @ 12:10:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback